V Kraľovanoch demonštrovali opäť za preplatenie faktúr živnostníkom

01.06.2014 Dolný Kubín

Kraľovany 1. júna (TASR) - Pred železničnú stanicu v Kraľovanoch (okres Dolný Kubín) dnes prišlo do 50 ľudí, ktorí demonštrovali za to, aby mali živnostníci zaplatené za odvedenú prácu. Chceli upozorniť, že živnostníkom, ktorí podnikajú najmä v stavebníctve a boli subdodávateľmi pri väčších projektoch, nepreplatili doposiaľ faktúry. TASR o tom informoval iniciátor protestu a nezaradený poslanec Národnej rady (NR) SR Alojz Hlina.

"Chceli sme upozorniť na závažnosť tohto problému, keďže prípadov nepreplatených faktúr sú desiatky. Už sa to stalo módou. Deje sa to aj pri tých živnostníkoch, ktorí pracovali ako subdodávatelia na štátnych zákazkách," povedal pre TASR Hlina.

Ako podotkol, doba splatnosti faktúr sa síce skrátila, no štát nevyžaduje od svojich hlavných dodávateľov ochranu subdodávateľov. Riešením by podľa neho bolo aj to, keby dodávatelia veľkých štátnych zákaziek museli v bankách vinkulovať sumu, ktorá je určená pre subdodávateľov. Hlina však tvrdí, že zaviesť tento systém na Slovensku by bol problém, pretože by sa obnažilo, že v štátnych zákazkách sa strácajú peniaze.

Rovnakú akciu inicioval poslanec aj 1. mája, na Sviatok práce, na Námestí SNP v Bratislave sa vtedy zišlo približne 70 ľudí. Ďalší, už záverečný protest by mal byť približne o mesiac, rovnako v Kraľovanoch. "Tentokrát budeme možno mierne ofenzívnejší, plánujeme blokáciu cesty, keďže Kraľovany sú dopravným uzlom," dodal.
 

Vyberte región